Training & Voorlichting

Omgaan met suïcidale gedachten is niet makkelijk. Niet alleen voor iemand die zelf met die gedachten te maken heeft, maar ook voor iedereen die te maken heeft met iemand die suïcidaal is. Het over je ervaringen praten met anderen die in een soortgelijke situatie zitten kan een opluchting zijn. Daarom organiseert het Suïcide Preventie Centrum Steenwijkerland lotgenootgroepen voor mensen die met suïcidaliteit te maken hebben.

Naast de lotgenootgroepen organiseert het centrum verschillende trainingen en voorlichtingen. De voorlichtingen worden onder de naam LetzTalk Cafe op verschillende locaties in Nederland door ervaringsdeskundigen van de Stichting Suïcide Preventie Centrum georganiseerd. Data en locaties zijn terug te vinden in de agenda.


In de gemeente Steenwijkerland biedt het team 2 trainingen aan. De SPT (Suïcide Preventie Training) en de BOS (Bewuste Openheid Suïcidaliteit). De Suïcide Preventie Training gaat over het opvangen van signalen en over het in gesprek gaan met iemand die suïcidale gedachten heeft. De training is ontwikkeld door Jeannette Pullen (familie ervaringsdeskundige/locatiemanager Noord-Veluwe). Zij geeft deze training samen met een ervaringsdeskundige die aan de Stichting Suïcide Preventie Centrum is verbonden.


De training Bewuste Openheid Suïcidaliteit (BOS) is ontwikkeld door Dana Foss (ervaringsdeskundige). De BOS gaat om het open zijn van je gedachten, moet je open zijn en hoe begin ik daarmee? moet je open zijn tegen iedereen? wat zijn de gevolgen van het open zijn? De training geeft inzicht in de verschillende manieren van openheid en maken de deelnemers bewust van de gevolgen van het open zijn. Dana geeft deze training samen met een van de co-trainers die aan de Stichting Suïcide Preventie Centrum is verbonden.