Soms komt het voor dat je met je verhaal, je gedachten en je vragen niet terecht kunt bij een hulpverlener of bij iemand in je omgeving. Dat kan omdat je het niet wilt, je wilt je omgeving niet belasten met dat wat jou bezighoudt. Het kan ook zijn dat je geen antwoorden krijgt op je vragen of niet weet aan wie je die vragen kunt stellen.
Het praten over je naaste met suïcidale gedachten kan veel opluchting brengen, net als het praten over wat dat met jou doet. Het gewoon kunnen praten over wat je bezighoudt met anderen die hetzelfde mee maken kan erg fijn zijn. Het ontmoeten van mensen die hetzelfde meemaken als jou kan een opluchting zijn, je bent niet de enige die hiermee rondloopt.

“Vanuit mijn rol als naaste van iemand die met suïcidale gedachten te maken heeft zet ik mij in als familie ervaringsdeskundige bij het Suïcide Preventie Centrum. Ik begeleid niet alleen de lotgenotengroep voor naasten, maar ook de groep voor mensen die zelf te maken hebben met suïcidale gedachten.”
— Koos de Boed, Groepsbegeleider
In zelfhulpgroepen Mee Leven vind je mensen die hetzelfde als jou meemaken. Zij zijn net als jou opzoek naar herkenning en begrip, naar handvatten om met de situatie om te gaan. Door daar samen, onder begeleiding van twee ervaren groepsbegeleiders, over te praten kunnen wij elkaar ondersteunen en helpen om die handvatten te vinden en ook daadwerkelijk in te zetten.
De Stichting Suïcide Preventie Centrum is van mening dat het delen van je verhaal, je gedachten en je gevoel voor naasten net zo belangrijk is als voor iemand die zelf met suïcidale gedachten rondloopt. Als naaste heb je ook te maken met een ingrijpende gebeurtenis, net als iemand met suïcidale gedachten doorloop je als naaste ook een herstelproces.
De medewerkers van het SuïcidePreventieCentrum weten uit eigen ervaring dat het praten over je gedachten met iemand die het zelf heeft meegemaakt erg prettig is. Het geeft herkenning, dat je niet de enige bent, en begrip. Iemand die het zelf heeft meegemaakt begrijpt echt hoe je je voelt, wat het met je doet. Hij of zij kan je misschien helpen door tips of handvatten te geven waardoor je beter met de situatie om kunt gaan.
De zelfhulpgroep Mee Leven bestaat uit acht bijeenkomsten die een keer in de twee weken plaats vinden. De eerste bijeenkomst bestaat uit het kennismaken met elkaar en met de groepsbegeleiders. De onderwerpen voor de volgende bijeenkomsten worden in overleg met de deelnemers bepaald. In een van de bijeenkomsten wordt er iemand uitgenodigd die zelf te maken heeft gehad met suïcidale gedachten en gedrag. Een mooie gelegenheid om bijvoorbeeld die vragen te stellen die je niet aan je naaste durft te stellen.
Bij de lotgenotengroep Mee Leven ontmoeten mensen waarvan iemand in hun directe omgeving te maken heeft met suïcidale gedachten elkaar. 1 keer in de 2 weken gaan zij met elkaar in gesprek over hun gedachten en hoe zij zich nu voelen. Het gewoon kunnen praten over wat het met jou doet, als naaste, kan een enorme opluchting zijn. In de groep vindt je begrip en herkenning, want je bent niet de enige die in deze situatie zit.
Bij de groep Mee Leven gaat het niet alleen om je naaste , maar ook om jou. In de groep gaat het om herkenning, erkenning van de situatie waarmee jij te maken hebt. Het gaat om het uitwisselen van handvatten om jou en je naaste staande te houden.
De groep in Steenwijk komt bij elkaar in een het gezondheidscentrum Steenwijkerland. Het gezondheidscentrum is gevestigd aan de Sluisweg 8, 8332 JC in Steenwijk.
Wil je graag een keertje aansluiten? Om te kijken of het iets voor je is? Meld je dan aan via onderstaand formulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. LET OP! Onze reactie kan in je spambox terechtkomen, dus houd deze in de gaten.